…MAJESTÄTISKT HOS DANSKA KUNGAHUSET…

Vi var ett trettiotal förväntansfulla som deltog vid årets Kronviltexkursion till Dyrehaven. Evenemanget ökade i intresse och antal – jättekul!

Efter inbjudan och anmälan blev vi ett bra gäng som i förenat intresse begav oss över Sundet. Vänliga Hyllinge Buss transporterade oss bekvämt och trevligt till väntande vilt och äventyr.

Kvällens guide Finn, kunnig med många års erfarenheter och observationer i området, blev ett mycket uppskattat igenkännande från förra årets resa och den glada stämningen kom att prägla ännu en fantastisk rundtur!

Vi började i slaktboden där vilt hängde på parad i högvälboret sällskap av främst Dov och Kron, och se där (?!) där ligger Prinsens nyskjutna jättehjort - Waow! Efter denna inspirerande inledning begav vi oss till fällhornsladan där makalösa hornkronor av olika viltarter poserade till enormt intryck på oss alla.

Så stundade kvällspromenaden (ca 15 km !?!) in under trädens lummighet och strax hördes första brööölen ljuda! Kraftfulla bjässar sågs styra sina harem med styrka och samtidigt hölls potentiella utmanare stångna i sina eventuella försök till att tränga sig på. En del dör faktiskt i dessa strider och hjortviltet kan tappa upp emot 30% av sin vikt i striderna. På nära håll njöt vi av dramatiken och fångade sekvens efter sekvens i skådespelet. Urtid och nutid blev påtagliga under tyst smyg och vandring. I väl valda stunder viskade Finn ut sina tankar och kunskaper till oss andra i sammanpressad flock för att begrunda och bevara till sinnenas intryck. Under vår vandring sågs många hundratal vilt och ur dessa kunde även ståtliga Sika betraktas med de övriga.

Allt gott och trevligt har dock sitt slut, så även detta besök, varför vi avtackade Finn och hans medhjälpare för en kunglig kväll då vi åter satt oss i bussen för hemfärd i mörker. Några enkla gåvor och folkets jubel avslutades med konstaterandet – Vi kommer tillbage – vi har nu en tradision - På gensyn allesammen….


Kretshälsningar från Styrelsen